Het carnaval op de Canarische Eilanden is één van de mooiste ter wereld en één van de kleurrijkste spektakels van Europa. Daarom moet je het tenminste één keer in het leven meemaken. En als het elk jaar kan, des te beter. Omdat iedereen die naar de eilanden komt met carnaval, graag terug wil komen.
Het Canarische carnaval draait om kleur, plezier, kostuums, praalwagens, murgas, comparsas, spectaculaire optochten... En dat alles op het ritme van batucada en salsa. Het is een uniek carnaval, niet alleen omdat het de straten in een groot feest verandert, maar ook vanwege de veilige, gezellige en ontspannen sfeer en natuurlijk het klimaat. Dankzij de milde temperaturen op de Canarische Eilanden kan het evenement in de open lucht worden gehouden, zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over de kou, ook al wordt het in februari en maart georganiseerd. Elk eiland beleeft carnaval op zijn eigen manier en ze hebben allemaal hun eigen bijzonderheden. Ze zijn allemaal speciaal.
Het carnaval van Tenerife
Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife wordt beschouwd als één van de beste ter wereld. Het is zelfs uitgeroepen tot "Feest van Internationaal Toeristisch Belang". Een groots festival dat Santa Cruz bijzonder maakt en de straten omtovert tot een authentiek spektakel vol vreugde, ritme en dansen. En overdag of 's nachts, het is nog beter als men een kostuum draagt en zich schminkt.
Het gala van de carnavalskoningin is door de spectaculaire kostuums waarin de kandidaten paraderen één van de evenementen waarnaar het meest reikhalzend wordt uitgekeken. Puur fantasie en creativiteit, en duizenden veren en lovertjes op jurken die meer dan drie meter hoog kunnen zijn en tot 400 kilo wegen.
Twee belangrijke dagen voor de carnavalsgangers zijn de dag van de coso, de apotheose van het carnaval, een optocht van praalwagens en groepen die op het aanstekelijke ritme van de comparsas verloopt en de traditionele begrafenis van de sardine, die op Aswoensdag plaatsvindt Een oneerbiedig en lichtvoetig, maar zeer grappig spektakel waarin de weduwen huilen omdat het einde van het feest nabij is, hoewel er overdag nog carnaval is en het piñata-weekend waarmee de festiviteiten worden afgesloten.
Het carnaval van Gran Canaria
Het carnaval van Gran Canaria is één van de spectaculairste van Spanje. Eén groot, onbevangen en gezellig feest dat de straten van de hoofdstad overspoelt, van het strand van Las Canteras - waar u onder de zon één van de meest karaktervolle optochten kunt meemaken - tot de prachtige wijk Vegueta. Zonder te vergeten dat het stadscentrum nog steeds het domein is van de mogollones, de grote massa's verklede mensen die niet willen dat er een einde aan het feest komt.
Naast het koninginnengala en de wedstrijden van murgas en comparsas, is ook het Drag Queen gala één van de populairste en meest internationale evenementen van het carnaval van Gran Canaria. Hier wordt de koningin van het carnaval gekozen, een titel die alle kandidaten proberen te bemachtigen door op duizelingwekkende platformschoenen onmogelijke choreografieën uit te voeren, vol creativiteit en provocatie.
En voor wie het carnaval op het strand wil vieren, is het Internationale Carnaval van Maspalomas de perfecte plaats om bij 22ºC en naast een aantal ongelooflijke duinen van het feest te genieten.
Het carnaval van La Palma
Het carnaval op het eiland La Palma is anders dan op de andere eilanden en behoort tot de meest unieke van Spanje. Het verschil wordt gemaakt door het Fiesta de los Indianos, een feest dat is geïnspireerd door de Canariërs die naar Cuba zijn geëmigreerd en waar de straten worden besmeurd met talkpoeder dat op carnavalsmaandag door de duizenden en duizenden in het wit geklede mensen wordt verspreid die elk jaar opnieuw van de partij zijn en door de Calle Real lopen tot zij de Plaza de España bereiken. Zij doen dit in hun mooiste kleren - de mannen in guayaberas en de vrouwen in pamelas en jurken uit die tijd - op het ritme van guarachas en guajiras die de hele dag door in Santa Cruz de La Palma spelen, een flirterige hoofdstad met een koloniale uitstraling, die zeker een bezoek waard is.
Het carnaval van Lanzarote
Het carnaval van Lanzarote is één van de oudste van de Canarische Eilanden, hoewel het niet zo bekend is als de andere carnavals. De meest in het oog springende is die van de hoofdstad Arrecife, waar de parrandas van de buches en de praalwagens, comparsas en batucadas de straten vullen met ritme, vreugde en kleur. Ook op de rest van het eiland blijven de festiviteiten niet uit, met name in Teguise, waar de traditie van de zogenaamde "diabletes de Teguise" (Teguise duivels) in stand wordt gehouden.
Het carnaval van Fuerteventura
Als de Canarische Eilanden één ding hebben, dan zijn het wel de enorme contrasten. Op Fuerteventura zijn de arretrancos en de achipencos de sterren van het carnaval. De eerste zijn leuke, handgemaakte voertuigen op vier wielen en de tweede zijn merkwaardige drijvende constructies die samen een van de meest extravagante en lachwekkendste regatta's vormen die u ooit zult zien en die plaatsvinden in Puerto del Rosario, de hoofdstad van het eiland. Lachen en goede humor zijn gegarandeerd!
Naast deze twee evenementen kunnen de bezoekers van Fuerteventura tijdens het carnaval ook genieten van het feestgedruis op straat, de koninginnegala's die in veel gemeenten worden gehouden en de murga-wedstrijden die het feest samen met de comparsas (carnavalsgroepen) verlevendigen.
Het carnaval van La Gomera
Het carnaval van La Gomera is een rustig, niet te druk carnaval. Het evenement vindt hoofdzakelijk plaats in San Sebastián, de hoofdstad van het eiland, en één van de populairste en meest verwachtingsvolle evenementen is de Día de los Polvos de Talco y Añil (dag van talkpoeder en indigo), die op carnavalsmaandag plaatsvindt. Een grote deken van talkpoeder bedekt de in het wit geklede carnavalsvierders te midden van de feestvreugde, de pret en de muziek van het orkest.
Het carnaval van El Hierro
Niet minder bijzonder is het carnaval op het eiland El Hierro, een feest waarbij het Fiesta de los Carneros, ook bekend onder de naam Los Carneros de Tidagay, in Frontera honderden in ramsvellen gehulde jongeren bijeenbrengt, die een traditie voortzetten die op het punt stond verloren te gaan. Gelukkig is deze traditie niet in de vergetelheid geraakt en leeft zij vandaag nog voort tot vreugde van degenen die ervan kunnen genieten.