Wat definieert een ecologisch hotel? Op de Canarische Eilanden vindt bevinden zich een aantal van de belangrijkste van Europa.
De Canarische Eilanden herbergen een ware schat: hun natuurlijke omgeving. Daarom is het milleubewustzijn van de waarde van de natuur zo wijdverbreid onder de bewoners, die het respecteren en er zorg voor dragen. Zij proberen het ook over te brengen op de bezoekers, een rol die de toeristische sector met overtuiging vervult. Wij spraken met de managers van drie hotels op de Canarische Eilanden die vaandeldragers zijn op het gebied van duurzaamheid en hun etablissementen tot benchmarks op dit gebied hebben gemaakt.
De beste ecologische spa ter wereld
De Bio-Spa in het Hotel GF Victoria (Calle de Bischofshofen, 4. Costa Adeje. Tenerife) heeft de World Luxury Spa Award 2019 gewonnen. Een prijs die zijn inzet voor duurzaamheid op alle gebieden beloont, van het gebruik van natuurlijke producten, die niet op dieren zijn getest, tot de energie die wordt gebruikt om het water te verwarmen (zonne-energie of biomassa). Niet alleen de spa is ecologisch, maar het hele hotel, dat vanaf de bouw duurzame criteria heeft gevolgd: geprefabriceerd beton voor zijn lagere CO2-voetafdruk, duurzame materialen, natuursteen, een tuin die niet constant besproeid hoeft te worden en profiteert van de nachtrust... "De technologie heeft ons enorm geholpen", zegt Victoria López, president van Grupo Fedola, waartoe het hotel en de Bio-Spa behoren.
90 % van de energie is afkomstig uit hernieuwbare bronnen
Dankzij deze technologie (LED-verlichting, warm water dankzij zonnepanelen, biomassa en warmtewisselaars, die gebruik maken van de warmte die door de airconditioning wordt afgegeven) is 90 % van de energie hernieuwbaar. "Wij zijn het eerste hotel op de Canarische Eilanden met het A-energiecertificaat, het meest efficiënte, en GF Hoteles is de enige hotelketen op de Canarische Eilanden die erin geslaagd is het Global Compact van de Verenigde Naties te ondertekenen, waarvan verschillende principes betrekking hebben op duurzaamheid. Het is geen intentieverklaring, je moet aantonen dat je aan alle eisen voldoet. Het heeft ons twee jaar gekost om het te ondertekenen," legt López uit, die al het plastic tegen 2020 wil uitbannen.
Het is geen mode, het is de toekomst
De hotelierster heeft vertrouwen in een schonere toekomst, want volgens haar is men zich op de Canarische Eilanden "erg bewust van duurzaamheid, vooral onder de jongeren, en wij hoteliers zijn de eersten die de stap hebben gezet om te investeren in schone energie". "Het is geen mode. Het is de toekomst, er is geen andere manier dan het milieu te beschermen," voegt zij eraan toe.
Zonnepanelen en zelfconsumptie
Gonzalo Bethencourt, eigenaar van Buena Vista Lanzarote Country Suites (carretera de Conil, 22. Tías. Lanzarote), die een landgoed van 10 hectare heeft omgebouwd tot een etablissement met vijf kamers, omringd door wijngaarden, sinaasappelbomen en biologisch geteelde boomgaarden, drukt zich in dezelfde zin uit. "We proberen de impact op het milieu tot een minimum te beperken, door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en door te kiezen voor zelfconsumptie met wat we op het terrein hebben", legt de zakenman uit. In die zin wordt de klanten jam aangeboden die ter plaatse wordt gemaakt en worden lokale producten gebruikt, zoals biologische yoghurt en kaas van een nabijgelegen boerderij. Ze hebben ook een aantal bijenkorven.
Kleine gebaren zoals het opgeven van plastic
"Het zijn kleine gebaren, zoals het opgeven van plastic of het gebruik van dispensers voor de gel en shampoo in plaats van kleine flesjes. Het servies is voor ons gemaakt door de keramist Eguzkine Zerain, die hier woont. Bezoekers zijn dankbaar en zoeken je daarom op, hoewel je het moet uitleggen en pedagogisch ingesteld moet zijn, want als ze het niet weten, dan waarderen ze het niet," zegt Bethencourt, die de nadruk legt op de "enorme" rijkdom van de Canarische Eilanden. "Inheemse planten, vogels... Elk eiland is anders: sommige hebben vegetatie, andere zijn vulkanisch... Dit moet bewaard blijven".
Een engagement voor geweten en gezondheid
Op Lanzarote, in het Beschermd Landschap La Geria en naast het Nationaal Park Timanfaya, bevindt zich een ander milieuvriendelijk etablissement, Ecofinca La Buganvilla (La Florida, 45, San Bartolomé), dat wordt gerund door Osvaldo Cabrera. "Onze inzet komt vanuit het geweten (mijn zus is biologe). Maar ook vanwege onze gezondheid," zegt hij. Onze wijngaarden brengen druiven voort die wij verkopen en die wij ook gebruiken om wijn te maken voor eigen gebruik en voor onze klanten. In plaats van het gebruik van chemicaliën, doen we het biologisch, want de kosten zijn bijna even hoog en het is gezonder".
De cirkel sluiten
In La Buganvilla gebruiken ze zonnepanelen voor warm water en elektriciteit. "We sluiten een cirkel: we leven, voeden ons en gebruiken energie op de meest zelfvoorzienende manier mogelijk. Als je ziet dat het mogelijk is, is de gedachte: als we weten dat de Canarische Eilanden zeer kwetsbare gebieden zijn, waarom gebruiken we dan geen schone natuurlijke hulpbronnen in plaats van het milieu te vervuilen? Waarom zou je het anders doen als het ook zo kan?” Dit zijn vragen die door steeds meer hoteliers op de Canarische Eilanden met daden worden beantwoord.