Internacionale regatta’s op de Canarische Eilanden die je niet mag missen

Atleten van wereldklasse nemen elk jaar deel aan internationale zeilwedstrijden die plaatsvinden op de Canarische Eilanden. Met uitstekende aanleg- en reparatiefaciliteiten zijn de eilanden de perfecte uitvalsbasis voor kust- en transatlantische regatta's. Van inspirerende verhalen over menselijk uithoudingsvermogen, zoals de Mini-Transat, tot indrukwekkende hightech wedstrijdjachten met een lengte van 100 voet en klassieke zeiljachten van weleer.

Imagen
Contenido

In de afgelopen 15 jaar is het aantal en de kwaliteit van de evenementen waarvan watersportliefhebbers kunnen genieten op de Canarische Eilanden sterk toegenomen. Naast de traditionele cruise-evenementen, zoals de San Ginés International Regatta of de zeilwedstrijden van het Canarische wedstrijdcircuit, hebben de zeilers die de eilanden bezoeken de kans gehad om wedstrijdzeilers van de Olympische Spelen, de America's Cup en de Vendée Globe te ontmoeten en getuige te zijn van spectaculaire oceaanraces en spannende internationale monotype zeilwedstrijden.

Contenido

De Canarische Eilanden bieden stabiele weersomstandigheden, die vooral belangrijk zijn omdat deelnemers aan transatlantische regatta’s tijdens de overtocht geen toegang hebben tot externe communicatie; veilige ligplaatsen, zodat de vloot tijdens hun verblijf bijeen kan blijven; een breed scala aan sport- en vrijetijdsactiviteiten, en maritieme technische hulpdiensten.

Contenido

Deze buitengewone internationale zeilrace solo over de Atlantische Oceaan nam in 1977 voor het de Canarische Eilanden met een eerste tussenstop op Tenerife in de route op. Meer dan 80 boten van 6,5 meter lang varen zo'n 4.000 zeemijlen over de Atlantische Oceaan, vanaf Frankrijk naar het Caribisch gebied, met een verblijf van een maand in een thuishaven tussen de etappes. De tussenstop op de archipel stelt de zeezeilers in staat om hun uitrusting na te kijken of noodzakelijke reparaties aan hun boten uit te voeren voor de volgende etappe.
 
De Mini-Transat is een kweekvijver voor nieuw zeiltalent en innovatieve ontwerpen, en hun kleurrijke en levendige aanwezigheid in de jachthavens trekt veel bezoekers. Tijdens elke tussenstop worden kinderen en lokale supporters uitgenodigd om aan boord te stappen en samen met de schippers een tochtje te maken op de spectaculaire, uniek ontworpen boten.

De regatta heeft tussenstops gemaakt op verschillende eilanden van de archipel, zoals Tenerife, Lanzarote en Gran Canaria, maar de meest memorabele was ongetwijfeld La Palma, toen de aankomst samenviel met de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja. Bij deze gelegenheid vertrokken de boten richting Marina La Palma, in Santa Cruz de La Palma, om de lokale bevolking te steunen om de traditionele kinderoptocht te kunnen behouden en te helpen met het verwijderen van de vulkanische as op de schoolpleinen.

Contenido

Sinds 2015 vertrekt elk jaar in januari vanuit Lanzarote de RORC Transatlantic Race, een internationale wedstrijd waarvoor jachten van alle typen zich komen voorbereiden in Marina Lanzarote en Puerto Calero voordat ze aan de oversteek naar het Caribische eiland Grenada beginnen. De vloot met MOD70's tot prachtige klassiekers lijnt op bij de start voor de stad Arrecife voordat ze de Atlantische Oceaan oversteken.
 
"De Canarische Eilanden, en in het bijzonder Lanzarote, vormen een uitstekend punt om de RORC Transatlantic Race voor te bereiden. Door het warme weer en de constante passaatwinden is het een genot voor offshore zeilboten. De luchtverbindingen naar Lanzarote zijn eenvoudig en snel, en de Canarische Eilanden zijn een heel praktische tussenstop tussen de Middellandse Zee en het Caribisch gebied," legt Tim Thubron uit, adjunct-directeur Regatta’s van de Royal Ocean Racing Club, organisator van het evenement. "De goede faciliteiten in de havens en de droogdokken van Calero Marinas zijn een ideale uitvalsbasis geworden voor de boten om te trainen en zich voor te bereiden op hun reizen," voegt Thubron hieraan toe.

Contenido

De meeste eilanden bieden een perfect regatta-parcours voor vlootwedstrijden die meerdere dagen duren en dicht bij de kust plaatsvinden. De nationale zeilwedstrijden die elk jaar worden gehouden, zijn bekend en brengen ervaren bemanningen bijeen. De eerste die wordt gehouden is de César Manrique Trophy in augustus in Arrecife. In september vindt in Las Palmas de Gran Canaria de Trofeo Princesa de Asturias plaats en het wedstrijdcircuit eindigt in Santa Cruz de Tenerife met de Trofeo Infantas de España in oktober.

Een van de belangrijkste teamcompetities op de Canarische Eilanden is de 44Cup, ook wel de Formule 1 onder de regatta's genoemd.

Contenido

Dit evenement, georganiseerd door de RC44 Class in samenwerking met Caleros Marinas, wordt sinds 2008 in Lanzarote gehouden. Aan deze prestigieuze wedstrijd doen meer dan 100 teams van 15 verschillende nationaliteiten mee en naast Lanzarote vinden deze ook plaats in Portugal, Zweden, Slovenië en Oman.

Bij het kiezen van een nieuwe internationale bestemming voor het prestigieuze 44Cup-circuit zijn er een aantal belangrijke overwegingen: een kans van minder dan 25% dat er geen wedstrijddagen zijn (d.w.z. te weinig of te veel wind), de kwaliteit van de zeilinfrastructuur (jachthavens en droogdokken) en de bekwaamheid van het technisch personeel. De eilanden voldoen niet alleen aan deze criteria maar het managementteam van de 44 Class is consequent teruggekeerd naar Lanzarote vanwege de kwaliteit van de regatta’s, het plezier van zeilen in een warm klimaat in de winter, de toegankelijkheid van de luchtverbindingen en het gemak van dezelfde openingsuren als in Londen.

"Ondanks een zeer veeleisende vloot, en na meer dan 10 evenementen die in Calero Marinas zijn gehouden, heeft het niveau van professionaliteit van het personeel van de jachthaven en de medewerkers van de Real Club Náutico de Arrecife ervoor gezorgd dat deze bestemming nooit zijn glans heeft verloren," legt Bertrand Favre, directeur van de 44-klasse, uit.

Contenido

Voor zeilers die voor het eerst de Atlantische Oceaan oversteken, of voor degenen die er de voorkeur aan geven een oversteek te maken zonder wedstrijdelement en willen genieten van de geweldige ervaring van het oceaanzeilen, zijn er andere wedstrijden die niet zo veeleisend zijn en die de Canarische Eilanden aandoen.

Contenido

De Atlantic Rally for Cruisers, beter bekend als de ARC, is 's werelds grootste transoceanische zeilevenement. Marina Las Palmas, in Las Palmas de Gran Canaria, is de 'thuishaven' van de ARC sinds de eerste editie van de rally in 1986. Vandaag de dag zijn er drie internationale vloten die elk jaar uitvaren vanuit de hoofdstad Gran Canaria, met bijna 400 boten en meer dan 2000 deelnemers, waardoor Las Palmas de Gran Canaria tot het belangrijkste centrum voor nautische diensten van de Canarische Eilanden is uitgegroeid. In november vertrekken de deelnemers aan de traditionele ARC, die Gran Canaria verbindt met het Caribische eiland Santa Lucia, en de ARC Plus, die via San Vicente (Kaapverdië) het eiland Grenada als eindbestemming heeft. En in januari zullen de boten die ingeschreven zijn in de ARC January de regatta doen.

De ARC, gelanceerd door de nestor van de der offshorezeilers Jimmy Cornell, blijft de populairste race om de Atlantische Oceaan in een groep gezamenlijk over te steken, hoewel er ook andere alternatieven zijn, zoals de Viking Explorers Rally, een kleinere vloot die ook vanuit Marina Las Palmas vertrekt.

Contenido

De Viking Explorers rally werd in 2018 opgezet als een "vriendschappelijk" zeilevenement en heeft als hoofddoel zeilers te helpen bij hun oversteek van de Atlantische Oceaan. De gedachte achter dit evenement is de deelnemers binnen een kleinere en exclusieve vloot van 25 boten de de beste service en kwaliteit te bieden.

De Viking Explorers rally heeft een uniek formaat ontwikkeld in de sector zeerally’s en heeft zich gepositioneerd als een aantrekkelijk alternatief om de Atlantische Oceaan over te steken. De organisatoren geven veel aandacht aan de continue verbinding tussen de deelnemers door middel van 24/7 online communicatie, communicatie- en satellietcontroles, seminars, conferenties en feesten.

Contenido

In 2017 organiseerde het Europese Zeilgenootschap de eerste editie van de Discoveries Race, een oceaanrace om de rol van de grote Portugese en Spaanse ontdekkingsreizigers te herdenken. De regatta vertrekt vanuit A Coruña (Galicië) en de eindbestemming is de stad Las Palmas de Gran Canaria.

De organisatoren bieden de mogelijkheid om de route van 1.200 mijl in etappes af te leggen, met stops in de Portugese steden Portosín, Porto, Sines en Funchal (Madeira), of om de race zonder tussenstops te varen. Op deze manier wordt het een meer of minder veeleisende regatta, afhankelijk van de gekozen optie. De oversteek met tussenstops maakt deelname mogelijk van minder ervaren bemanningen die het oceaanzeilen willen uitproberen.

De race zou om de twee jaar worden gehouden, te beginnen met de eerste editie in 2017. Vanwege de Covid moest de regatta van 2021 een jaar worden uitgesteld en vond uiteindelijk in 2022 plaats. De volgende editie wordt vervolgens weer in een even jaar gehouden.

Contenido

De Internationale Regatta Canarische Eilanden-Funchal is een van de oudste nautische evenementen op de Canarische Eilanden en verbindt de twee Atlantische archipels sinds 1978. De oversteek, 290 zeemijl lang, wordt om de twee jaar gehouden en vertrekt steeds vanuit verschillende Canarische havens.

De wedstrijd wordt gehouden in september om te profiteren van de minder sterke passaatwinden. Op deze manier is het mogelijk om naar Madeira te zeilen en sterke windvlagen te vermijden die de passaatwinden in de maanden juni, juli en augustus naar de archipel meevoeren. De mogelijkheid om te stoppen op de Wilde Eilanden en een oceaanoversteek van meerdere dagen te maken, geeft deze regatta een heel aantrekkelijk avontuurlijk karakter voor de liefhebbers van zeilen op volle zee.