Katherine Castro, afgestudeerd in Fysiotherapie en met een B-graad in Sport- en fysieke activiteiten, is gespecialiseerd in revalidatie en behandeling chronische pijnen, waar zij zich in haar kliniek Alpha Salud, in Adeje, al sinds 10 jaar aan wijdt. Elk jaar behandelt zij professionele atleten zoals de tweevoudig wereldkampioene bodyboarden Alexandra Rinder, olympische atleten zoals Sifan Hassan of Enrique Arathoon en nationale teams zoals de Oostenrijkse zwemploeg tijdens hun trainingsstages op de Canarische Eilanden.
Voor topsporters is het belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze in goede handen zijn en op je kunnen vertrouwen.
Je werkt vaak met topatleten, waaronder veel olympische atleten, tijdens hun trainingsstages op de eilanden. Wat is jouw ervaring als fysiotherapeute? Wat moet je doen om de beste atleten ter wereld te behandelen?
Essentieel voor mij is de dingen met toewijding en passie doen. Voor topsporters is het belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze in goede handen zijn en op je kunnen vertrouwen. Ik doe mijn werk graag en de patiënt voelt dat uiteindelijk.
Je bent altijd verbonden geweest met de sportwereld (zelf ben je zwembondscoach geweest, je bent een fan van atletiek, enz.). Hoe denk jij dat jouw liefde voor de sport en je professionele loopbaan als sportfysiotherapeut zich verenigen?
Nou, het is natuurlijk een zeer belangrijke factor. Tijdens mijn wedstrijden besefte ik hoe belangrijk fysiotherapie was voor mijn prestaties, en ik besloot deze weg in te slaan. Nu als professioneel, helpt het mij enorm zelf aan sport te hebben gedaan om te begrijpen wat de verwachtingen van een sporter zijn als hij of zij naar een fysiotherapeut gaat op technisch en menselijk vlak, enz. ...
Topsport is zeer veeleisend, het vereist het lichaam tot het uiterste te gaan en maakt het voor professionele sporters moeilijk om voldoende rust te nemen. Wat voor soort behandeling voer je bij ze uit en wat is de gebruikelijke procedure als ze voor de eerst keer bij jou komen?
Het lijdt natuurlijk geen twijfel dat fysiotherapie voor de topsport tegenwoordig een vereiste is om optimale resultaten te behalen. De rol die fysiotherapie speelt bij het sneller en efficiënter herstellen van blessures is belangrijk voor een sporter om geen seizoen te verliezen, maar het allerbelangrijkste en meest waardevolle is de preventie en beheersing van blessures.
Wanneer je je lichaam blootstelt aan hoge impactniveaus en/of doses stress, zoals olympische atleten doen, is het normaal dat het lichaam daaronder lijdt en geblesseerd raakt. Het is ons dagelijkse werk om dat in de eerste plaats te voorkomen, zodat het lichaam bij elke training optimaal presteert.
Welke rol speelt fysiotherapie bij de prestaties van een beroepssporter en kan fysiotherapie een bepalende factor zijn voor het succes in de wedstrijd?
Tegenwoordig is de rol van de fysiotherapeut niet beperkt tot een behandeling op de behandelbank en een passieve behandeling door de sporter. Het is van essentieel belang om deze fase van behandeling op de behandelbank te combineren met aanpassingen door beweging. Deze zullen elkaar in de loop van de tijd overlappen en het percentage van het ene of andere type behandeling zal variëren afhankelijk van de reactie van het letsel.
Duidelijk is dat een goede fysiotherapeutische behandeling in het algemeen altijd moet worden afgesloten met een periode van fixatie op corticaal niveau om een volledig herstel te garanderen.
Het centrum waar jij werkt is uitgerust met specifieke apparatuur voor de toepassing van technieken zoals percutane elektrolyse of radiofrequentie, waarmee zeer positieve resultaten worden bereikt. Bovendien zijn er op de eilanden veel sportcentra die aan de behoeften van beroepssporters voldoen. Welke andere middelen maken de Canarische Eilanden tot een trainingscentrum voor topsporters?
Ja, op Tenerife beschikken we over zeer goed uitgeruste fysiotherapiecentra. Maar wat natuurlijk echt belangrijk is, is de professional die hier gebruik van maakt, de behandeling die hij of zij volgt en de diagnose die voor elke individuele sporter wordt gesteld.
De Canarische Eilanden zijn een ideale plek om te trainen omdat de geografie van de eilanden de sporter een grote verscheidenheid aan omstandigheden biedt om te trainen en zich voor te bereiden op toekomstige wedstrijden, waaronder een hoogtetraining op de Teide. Dit is een bepalende factor in vele sportdisciplines. Het klimaat in de winter is ook aantrekkelijk omdat hierdoor buiten kan worden getraind. Dit alles is relatief dicht bij hun thuisland te vinden en daarvoor hoeven ze niet naar de andere kant van de wereld te reizen.
Op Tenerife beschikken we over zeer goed uitgeruste fysiotherapiecentra.
Een aspect waarmee rekening moet worden gehouden is het moment waarop een sporter moet herstellen van een blessure om te kunnen presteren, ofwel op welk moment gaan we over van fysiotherapie naar revalidatie?
De behandelingen die wij in de kliniek bij sporters uitvoeren lopen zeer uiteen. Dat hangt af van het type atleet, zijn tak van sport en de tijd van het seizoen. En natuurlijk ook of hij/zij op dat moment een blessure in een acute fase heeft of er gewerkt wordt vanuit een preventief perspectief.
Behandelingen kunnen variëren van radiofrequentie, percutane elektrolyse, invasieve en niet-invasieve neuromodulatie, manuele therapie, dry needling, revalidatie, pilates...
Wanneer u deze sporters behandelt, hebben ze het dan soms met jou erover wat ze van de Canarische Eilanden als bestemming het meest benadrukken?
Het klimaat en de verbinding met hun land van herkomst.
Welke plaatsen raad je ze meestal aan om te bezoeken als ze niet aan het trainen zijn?
Ik noem altijd de Teide, enkele verborgen meertjes die niet zo bekend zijn en een paar natuurlijke zwembaden.