Weelderige laurierbossen, diepe bergkloven en steile kliffen, imposante prominente rotsen, valleien bedekt door schaduwrijke palmbossen, kleine woeste stranden... Dit zijn de landschappen van La Gomera, een orografie die op het eerste gezicht zo ondoordringbaar is dat we meteen begrijpen waarom het Silbo gomero, een voorouderlijke vorm van communicatie, op dit eiland ontstond en bleef voortleven.
De karakteristieke boerderijen en gehuchtjes, afgewisseld met teeltterrassen die perfect bewerkt zijn op de hellingen van de bergkloven, vormen een zeer inspirerend geheel. Een visie die ons eraan herinnert dat een harmonie tussen menselijke activiteiten en de natuur niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk is. Hierom en om nog veel meer redenen, is La Gomera een biosfeerreservaat.
“La Gomera, biosfeerreservaat, bezit een van de belangrijkste natuurlijke ecosystemen in de wereld, dat is uitgeroepen tot werelderfgoed en nationaal park: het oorspronkelijke laurisilva-bos”.
Een idyllische plek om in contact te komen met het eenvoudige leven. Om lange wandelingen te maken in een vrijwel ongerepte natuurlijke omgeving, zonder je zorgen te hoeven maken over het seizoen, want elke dag is meer dan perfect voor buitenactiviteiten in het beste klimaat ter wereld, dat van de Canarische Eilanden.
Op de route van zijn ontdekkingsreis naar de Nieuwe Wereld was voor Christoffel Columbus La Gomera de laatste haven voor zijn vertrek naar het onbekende en hij heeft daarmee zijn stempel gedrukt op dit kleine Atlantische eiland dat ook bekend staat als het Isla Colombina, het eiland van Columbus.
Je moet je wel uniek voelen op dit rustige, groene en prachtige eiland en al die plekjes ontdekken met bijzondere tradities die de tand des tijds hebben doorstaan.
Over eindeloze wandelpaden lopen
Meer dan 600 kilometer aan wandelpaden nodigen uit om het eiland te voet te ontdekken, de beste manier om onvergetelijke plekjes op het eiland te ontdekken zoals de beek El Cedro, in het Nationaal Park Garajonay, waar de enorme bomen en varens van een dichtbegroeid vochtig bos, inmiddels uitgestorven in het overgrote deel van de aarde, ons sprakeloos laten.
Maar La Gomera is niet alleen Garajonay. De paden op het eiland lopen ook door landschappen die totaal verschillen van dit weelderige bos. Dit is het geval bij de diepe bergkloven die naar de zee leiden, waarvan de hellingen met zorg zijn bewerkt door de boeren op La Gomera, waardoor een prachtig landschap van perfect aangelegde terrassen is ontstaan. Een rijkdom en verscheidenheid aan landschappen, met schaduwrijke palmbossen die vele delen van het eiland met groen bedekken.
Genieten van de natuur via dit uitgebreide netwerk van wandelpaden, waarvan de meeste oude paden zijn die in de loop der tijd behouden zijn gebleven, geeft ons ook de mogelijkheid om een ontspannen wandeling te maken door karakteristieke gehuchtjes en de traditionele architectuur en landelijke sfeer van het eiland te ontdekken.
Garajonay de naam van het Nationaal Park van La Gomera, is afkomstig van de legende die het tragische verhaal vertelt van een verboden liefde tussen twee jonge mensen van een oorspronkelijke adellijke familie, prinses Gara van La Gomera en Jonay, een prins van het buureiland Tenerife.






Van uitkijkpunt naar uitkijkpunt
Dankzij het grillige reliëf zijn veel punten op La Gomera prachtige uitkijkpunten waar je van een spectaculair panoramisch uitzicht kunt genieten. De briljante kunstenaar van Lanzarote César Manrique was zich hiervan bewust en kon het niet weerstaan om uiting te geven aan zijn enorme talent in een van de uitkijkpunten van het eiland, dat van Palmarejo. Vanaf hier strekt zich een van de beste voorbeelden van het landelijke landschap van La Gomera, dat van Valle Gran Rey, voor onze ogen uit, een prachtig plaatje dat bestaat uit terrasvormige velden die de hellingen lijken te beklimmen met her en der boerderijen, gehuchtjes en groepen prachtige palmbomen met Canarische palmen. De perfecte harmonie tussen natuur en menselijke activiteiten, met het intense blauw van de oceaan is overal aanwezig.
Kun je je voorstellen dat je het gevoel hebt dat je in de leegte ‘zweeft’? Op het uitkijkpunt van Abrante kun je dit ervaren dankzij de glazen vloer die zich als een platform over de afgrond uitstrekt en waarbij je het idee hebt dat je boven Agulo vliegt, een pittoresk dorpje in het noorden van La Gomera, met de imposante Teide op het buureiland Tenerife als achtergrond.
Wat je niet mag missen is het spectaculaire uitzicht vanaf het uitkijkpunt Morro de Agando, een panoramisch uitzicht over natuurgebieden van onschatbare waarde. Tussen zoveel schoonheid laat zich toch de Roque de Agando gelden, een stenen reus op een hoogte van iets meer dan 1.200 meter, gevormd door erosie gedurende miljoenen jaren.
Naast het monument voor het Silbo gomero biedt het uitkijkpunt van Igualero een buitengewoon uitzicht dat zich uitstrekt van de toppen van het eiland tot aan de zee. La Fortaleza, een enorme rotsformatie met een grillige top waar een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van La Gomera ligt, tekent zich in dit immense panorama af.
Vanaf het hoogste punt van de geografie van het eiland, de Alto de Garajonay, kun je op heldere dagen bijna het hele eiland en ook La Palma, El Hierro, Tenerife en zelfs Gran Canaria zien, als de weersomstandigheden gunstig zijn. Maar er is nog meer: onder onze ogen strekt zich een enorm tapijt van intens groen uit dat zich golvend over de bergen beweegt. Het is een spektakel voor de zintuigen dat je betovert.
“El Cedro ligt vlak bij het Nationaal Park Garajonay. Omgeven door het oorspronkelijke laurisilva-bos, behouden de huizen de kenmerken van de traditionele Canarische architectuur”.












Bezoek aan karakteristieke gehuchtjes
Het grillige reliëf van La Gomera heeft het ontstaan van kleine dorpjes niet verhinderd, waar het rustige plattelandsleven langzaam en zonder haast verloopt, tussen hellingen en bergkloven of op de bergtoppen, altijd omgeven door een haast ongerepte natuur.
Typische gehuchtjes verspreid over het eiland, waar je gegarandeerd loskomt van de stress en waar een gesprek met je buren een verkwikkende ervaring is. Een van deze oases van rust, El Cedro, ligt naast het Nationaal Park Garajonay. Omgeven door het oorspronkelijke laurierbos, behouden de huizen de kenmerken van de traditionele Canarische architectuur.
Imada, tussen de teeltterrassen en Canarische palmbomen, is ook een van deze idyllische gehuchtjes van La Gomera, waar het landschap wordt gedomineerd door de prominente rotsen die het dorpje lijken te bewaken terwijl kuddes geiten in vrijheid op de hellingen grazen. Vanaf het uitkijkpunt van El Santo heb je het beste uitzicht op Taguluche, een plaats waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, met zijn witte huisjes en prachtige palmbos, naast de imposante hellingen van de diepe bergkloof die in de zee uitmondt.
Bezoek ook de dorpjes Chejelipes, waar de drie dammen omringd door vruchtbare akkers opvallen, en ook Alojera, Chipude, Epina, El Cercado, Tamargada, Tazo, Arure... Onmogelijk om te kiezen, dus we doen ze allemaal aan!
Genieten van een paar dagen in een van de landelijke accommodaties die in veel van deze dorpjes te vinden zijn om de batterijen weer met nieuwe energie op te laden en met een andere instelling naar huis terug te gaan.






Walvisachtigen spotten op zee
Als we naar de kust gaan, verandert het landschap volledig maar we vinden ook verschillende bezienswaardigheden. Een daarvan is het natuurmonument Los Órganos, een spectaculaire vulkanische klif in de vorm van orgelpijpen die zich verticaal in zee storten en alleen vanaf de boot te bezichtigen zijn. Een prachtige gril van de natuur die zeker een bezoek waard is.
Op het eiland vind je gezellige stranden van donker zand waar je ook van onvergetelijke momenten kunt genieten.
De zee die La Gomera omringt heeft ook andere verrassingen in petto, en dit is een speciale ervaring vol emotie: het spotten van de verschillende soorten walvisachtigen, zoals grienden of de zo vriendelijke dolfijnen, die op elk moment van het jaar in vrijheid rondzwemmen.
En als we na zoveel sensaties willen ontspannen in de zon en een verfrissende duik willen nemen in het heldere water van de oceaan, heeft het eiland gezellige donkere zandstranden waar we ook kunnen genieten van onvergetelijke momenten.












Originele producten proeven
La Gomera is een land van smaken dankzij de originele en overheerlijke producten die hier worden gemaakt. Een van deze producten is de ‘miel de palma’ of palmsiroop gemaakt van het sap van de Canarische palmboom, die zich uitstekend met kazen en desserts laat combineren. Het is zo bijzonder dat er zelfs een bezoekerscentrum Casa de la Miel de Palma is, dat we kunnen bezoeken om meer te weten te komen over de teelt van de palmboom en de bereiding van dit heerlijke product.
Een ander karakteristiek product van het eiland is de almogrote (een soort kaasspread) maar tijdens je bezoek aan La Gomera moet je zeker ook de stoofpot van geitenvlees en de 'potaje de berros' (waterkerssoep) proberen. Tot slot moeten we ook de bekende zoetigheden en wijnen met Denominación de Origen (beschermde oorsprongsbenaming) van La Gomera noemen. Een ware gastronomische ervaring.















Luisteren naar het Silbo gomero (fluittaal van La Gomera)
Deze voorouderlijke vorm van communicatie, die is uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid en die vandaag de dag nog steeds bestaat, is een van de meest bijzondere tradities van de Canarische Eilanden. Door middel van deze gefloten taal wisselden de bewoners van dit onherbergzame eiland berichten uit die van kloof naar kloof werden doorgegeven tot ze bij de geadresseerde aankwamen.
Al tientallen jaren zet La Gomera zich in voor het behoud van dit culturele juweel en een van de maatregelen om dit te bereiken is het als vak op de scholen van het eiland op te nemen. Op deze manier leren en beoefenen veel jongeren het Silbo gomero en wordt het behoud ervan voor toekomstige generaties gegarandeerd. Luisteren naar een ‘gesprek’ in een gefloten taal is een spannende en opmerkelijke ervaring die ongetwijfeld verrast. En wie weet, misschien wekt het wel een onbedwingbaar verlangen om het Silbo gomera te leren en het te oefenen om ervaren ‘fluiters’ te worden.
Het eiland bezit ook andere voorouderlijke tradities, zoals de folklore, waarin de originele ‘baile de tambor’ (trommeldans) opvalt, uniek in de Spaanstalige wereld met een vooraanstaande plaats voor de ‘chácaras’ (grote castagnetten). Dit zijn percussie-instrumenten die aan de handen worden vastgemaakt en waarmee heel bijzondere geluiden worden voortgebracht. Zullen we dansen?
“Het Silbo gomero (fluittaal van La Gomera), immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid, heeft in heel Europa geklonken dankzij de film “La Gomera”, die op het filmfestival van Cannes werd gepresenteerd”.









Het aardewerk, een teken van identiteit
Het bezoekerscentrum Las Loceras, in El Cercado, is een must voor liefhebbers van aardewerk, want dit zeer bijzondere huismuseum verzamelt alle vormen van het traditioneel aardewerk van La Gomera, met rondleidingen en uitleg van de tentoonstelling. Bovendien vinden bezoekers in El Cercado, het epicentrum van de ambachtelijke activiteiten op het eiland, verschillende ateliers waar ze de ambachtslieden aan het werk kunnen zien en enkele van hun stukken kunnen kopen. Een magische plek waar je het aangename gevoel krijgt dat de tijd heeft stilgestaan.






Je kunt niet weggaan zonder de 'miel de palma’ geproefd te hebben!
Deze “Miel de Palma” palmsiroop wordt gemaakt van het sap van de Canarische palmboom en wordt gebruikt in talloze desserts, cocktails en bijhapjes.





