Muziekinstrumenten

De traditie die de muziek op de Canarische Eilanden omgeeft

Door de geschiedenis heen is de Canarische volksmuziek erin geslaagd de harten van alle inwoners van de eilanden te beroeren. De oorsprong ervan gaat zelfs terug tot de tijd van de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, waardoor het een uniek teken van hun identiteit is geworden. Vandaag de dag luistert deze muziek festivals en processies op dankzij unieke traditionele instrumenten zoals:

00:00
Título
Canarische muziekinstrumenten
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Instrumentos
Imagen poster - Producto Canario - Instrumentos
Tipo
Ancho completo
Contenido

Ze hebben een gat aan de binnenkant en de vorm van de chácara lijkt op die van een ontpitte vrucht. De kleinere chácara van het paar wordt in de rechterhand gehouden, door zijn hogere klank wordt hij gebruikt voor het klepperen terwijl met de linkerhand het ritme met de chácara met het laagtonige geluid wordt geslagen.


 

Imagen
Contenido

De 'timple' is de koning van de Canarische muziek. Dit iconische instrument is een soort kleine vijfsnarige gitaar met een volle klank. De naam komt van het woord 'tiple' dat in de muziek wordt gebruikt om een hoge stem of een hoge klank aan te duiden. Hij wordt ook wel 'camellito' (kameeltje) genoemd, omdat zijn klankkast gebogen is en doet denken aan de vorm van een bult.

Traditioneel worden er akkoorden op gespeeld ter begeleiding van de andere instrumenten in parranda’s en, in het algemeen, in populaire Canarische festiviteiten. Tegenwoordig is het een solo-instrument en wordt het bespeeld door virtuozen die tokkelen en arpeggio's spelen, waarmee het instrument meer dan louter een begeleidende functie krijgt.


 

Imagen
Contenido

Op de maat van de trommel van La Gomera dansen paartjes 'tajarastes' terwijl ze luisteren naar het geklepper van de chácara’s. Deze kleine trommel is verbonden met vele traditionele dansen en festiviteiten van La Gomera, hoewel het niet ongewoon was hem te horen tijdens werkpauzes op het Canarische platteland.



Imagen
Contenido

De oorsprong van dit instrument gaat terug tot het tijdperk van de oorspronkelijke bewoners van La Gomera. Vandaag de dag wordt het nog steeds met de hand gemaakt van wilghout en geitenhuid. Het touw of de draad, die van één kant naar de andere kant van het instrument is gespannen, wordt niet bespeeld noch met het stokje aangeslagen. Het dient om de trommel zijn karakteristieke trilling te geven.



Contenido

Langs de 43 kilometer lange route van de populaire processie Bajada de la Virgen de los Reyes weerklinkt luid de trommel van El Hierro, vergezeld van chácara’s en de fluit van El Hierro. Dit feest kan een hele uitdaging zijn voor de muzikanten die deze 12 kilo wegende en 70 centimeter hoge trommel moeten vervoeren.

Hij is groter dan de trommel van La Gomera en als materiaal is zijn hout, geitenhuid, touw en plaatstaal gebruikt. Hij wordt staande bespeeld met twee beukenhouten trommelstokken.


 

Imagen
Contenido

Fluit van El Hierro

Tegenwoordig wordt deze fluit van metaal of plastic gemaakt, maar dat is niet altijd zo geweest. Hij staat van oudsher bekend als de papegaaienfluit, omdat de eerste ambachtslieden die deze fluit maakten, hiervoor papegaaienhout (laurier) uit de laurisilva-bossen gebruikten. Dit hout geeft het instrument een warmere klank dan andere materialen.

Bij het maken van de zes gaten in de fluit voor de vingers, werd een onderlinge afstand van drie centimeter aangehouden, behalve tussen het derde en vierde gat. De afstand tussen deze twee gaten was iets groter, een eigenaardigheid die het instrument zijn eigen karakter heeft gegeven.