De Canarische Eilanden zijn al eeuwenlang een van de favoriete bestemmingen van de Britten en het waren juist de Britten die halverwege de 19e eeuw een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van het moderne toerisme in de 20e eeuw als bestemming voor het gezondheidstoerisme.
Ze kwamen naar de Valle de La Orotava en Puerto de la Cruz in de winter om therapeutische redenen en de symptomen te verlichten van de long- en huidziekten die in die tijd veel voorkwamen. Jaren later nam de Engelse gemeenschap weer een vlucht tussen 1880 en 1920 dankzij de bananenexport en de ingevoerde goederen in de hoogtijdagen van het Victoriaanse tijdperk.
Tegenwoordig is Puerto de la Cruz het resultaat van een mengeling van twee eeuwen Britse invloed en de kenmerken eigen aan de kustplaatsen van Canarische Eilanden die zowel voor de zee als de bergen openstaan. Naast een benijdenswaardig klimaat in een unieke kustomgeving en bekende attracties als het Loro Parque, de botanische tuin en het Lago Martiánez, genieten Britse bezoekers die langere tijd in Puerto de la Cruz doorbrengen van hun vakantie in deze omgeving met belangrijke bijdragen van de Engelse gemeenschap ter plaatse.
Taoro-park
Het park ligt op de berg waaraan het zijn naam ontleent, vanwaar je kunt genieten van een spectaculair panoramisch uitzicht op Puerto de la Cruz. Het bestaat uit ongeveer 100.000 vierkante meter tuinen, promenades, uitkijkpunten, lichtgevende fonteinen en watervallen. Het heeft ook een kinderspeelplaats en een kiosk met restaurant, bar en terras.
Naast de benijdenswaardige ligging en de enorme mogelijkheden die het biedt voor de bezoeker, is het Taoro-park een van de belangrijkste locaties voor de Britse gemeenschap in Puerto de la Cruz. Het is ook de locatie van het Hotel Taoro, het eerste Grand Hotel van Tenerife.
Britse bibliotheek
Het betreden van de faciliteiten van de Britse bibliotheek van Puerto de la Cruz nodigt uit tot een reis terug in de tijd. Het is in 1903 in een typisch Engelse bouwstijl gebouwd en omgeven door tuinen.
Het ligt verscholen in de zone van het Taoro-park en werd oorspronkelijk de "Bibliotheek van Orotava" genoemd. Het is veel meer dan een bibliotheek alleen, want door de jaren heen is het een ontmoetingsplaats geworden voor Britse inwoners en bezoekers uit het noorden van Tenerife, die hier niet alleen komen om boeken te raadplegen of te lenen, maar ook om een gezellig praatje te maken onder het genot van een kopje thee.
115 jaar na de opening heeft de huidige English Library meer dan 30.000 boeken in de kasten staan, waarvan vele via donaties, en 300 zeer actieve leden die voortdurend suggesties doen om weer andere boeken aan te schaffen. Op de website kun je de meest recente beschikbare boeken, activiteiten en nog veel meer informatie voor leden en geïnteresseerden raadplegen.
Anglicaanse kerk
Vlakbij het historische Gran Hotel Taoro vinden Britse bezoekers de Allerheiligenkerk (All Saints’ Church), een parochiekerk in Engels neogotische stijl die in 1891 werd ingewijd. Veel van het meubilair, decoratieve en religieuze elementen werden geschonken door de Britse gemeenschap. De kerk heeft daarnaast een parochiehuis en een altaarstuk, dat ook een donatie was.
De Allerheiligenkerk werd opgericht om de Engelssprekende bevolking van Puerto de la Cruz de mogelijkheid te geven om in hun eigen taal tot God te bidden. Tegenwoordig worden er niet alleen regelmatig erediensten gehouden, maar worden er ook sociale evenementen georganiseerd en het gebouw wordt gedeeld met de Duitse evangelische kerk.
Op hun Facebookpagina houden de beheerders van de Allerheiligenkerk van Puerto de la Cruz iedereen op de hoogte van hun activiteiten.
De botanische tuin Sitio Litre
Het is de oudste tuin van Tenerife die meer dan 220 jaar geleden werd aangelegd. Het heeft de grootste collectie orchideeën van het eiland, de grootste en oudste drakenboom van de gemeente en een belangrijke collectie tropische planten uit Afrika en Amerika.
Gedurende een groot deel van de geschiedenis was het eigendom van illustere Britse persoonlijkheden. Agatha Christie en andere prominenten zoals de ontdekkingsreizigers Humboldt en Sir R. F. Burton verbleven hier tijdens hun bezoeken aan het eiland. Vandaag de dag zijn de tuinen opengesteld voor het publiek.
Op de website kunnen bezoekers meer te weten komen over deze paradijselijke plek en de openingsdagen en -tijden raadplegen.
Engelse begraafplaats
Deze werd in 1747 ingewijd en staat op het eiland bekend als "chercha", een woord dat is afgeleid van de door de Spanjaarden aangepaste Angelsaksische term Churchyard, waarmee de Engelsen hun kerkhoven aanduiden. De begraafplaats ligt midden in Puerto de la Cruz, in het deel dat bekend staat als El Peñón.
De begraafplaats ligt verborgen achter een grote witte muur, zonder enige aanduiding behalve een klein bordje dat aangeeft dat we voor een Engelse begraafplaats staan.
Bekende Britten in Puerto de la Cruz
Veel beroemdheden en bekende personen hebben de charme van de Puerto de la Cruz niet kunnen weerstaan. Zoals ook de schrijfster Agatha Christie, die in 1927 naar de stad kwam om haar scheiding, de dood van haar moeder en de pers van haar land te vergeten tijdens haar verblijf in het Hotel Taoro. Als eerbetoon aan de schrijfster wordt tegenwoordig elk oneven jaar het Internationale Agatha Christie Festival gehouden in de kustplaats, waarvan het activiteitenprogramma kan worden geraadpleegd op deze website.
De Beatles waren ook goed te spreken over het klimaat en de attracties van Puerto de la Cruz tijdens een vakantie in 1963, in een tijd dat ze nog rustig en anoniem door de straten van de stad konden slenteren. Ze wandelden door de straten van La Orotava, langs het strand Martiánez, de zwembaden van San Telmo (tegenwoordig het Lago Martiánez) en het Plaza del Charco.