De hoofdstad van La Palma heeft een legendarische geschiedenis, waardig om er een roman over te schrijven. In de geplaveide straten, de statige herenhuizen of de kerken kunnen bezoekers het spoor volgen van piraten, zeerovers en families uit Vlaanderen of Ierland, die deze stad 500 jaar lang tot een van de belangrijkste handelscentra van het Spaanse Rijk maakten. Een verleden dat nog steeds aanwezig is in de monumenten en gebouwen, waardoor elke wandeling langs de calle Real, de belangrijkste verkeersader van de stad, een echte reis door de geschiedenis wordt.
Beleef een piratenaanval
‘Zeer nobele en zeer loyale stad Santa Cruz de La Palma’. Dit bord in de calle Real herinnert de bezoeker aan het belang van de hoofdstad van La Palma in de 16e eeuw.
In die tijd was Santa Cruz de La Palma een levendige, welvarende en multiculturele stad, waardoor het een tijdlang een doelwit was voor de gevreesde piraten. Een van de bekendste aanvallen vond plaats op 21 juli 1553, toen de zeerover François Le Clerc, bekend als Pata de Palo, de stad meer dan tien dagen lang belegerde en plunderde met zijn vloot.
Sinds enkele jaren wordt deze gebeurtenis nagespeeld tijdens de zogenaamde Dag van de Corsair, die meestal in augustus wordt gevierd. Tijdens deze dag geven jongeren van het eiland gedramatiseerde voorstellingen van de inval, terwijl er 's avonds muzikale optredens zijn.
Om de overblijfselen van de slag te zien, waarna de stadsmuren werden versterkt, kun je het Kasteel van Santa Catalina bezoeken, dat in de jaren 1950 werd uitgeroepen tot Historisch-Artistiek Monument, gelegen aan de Avenida Marítima. Tot slot is de afbeelding van het schip Santa María, dat imposant aan de noordelijke uitgang van de stad staat, het bewijs van de intense relatie die bestond tussen Isla Bonita en Amerika.
Het teken van de Vlamingen en de Ieren
Maar niet alleen piraten werden aangetrokken door de rijkdom van deze stad, die in 1493 werd gesticht door Alonso Fernández. De rijkdom van de handelshaven trok al snel kooplieden uit verschillende delen van de wereld aan, die ook hun stempel op de hoofdstad drukten. Veel van deze kooplieden bouwden enkele van de meest iconische gebouwen van de stad, zoals het Paleis van Salazar, gebouwd in de 17e eeuw en een van de mooiste voorbeelden van adellijke architectuur.
Het eiland wist talrijke families uit Vlaanderen te verleiden, die zich via huwelijken verbonden met de machtigste families van Santa Cruz de La Palma. Om dit Vlaamse spoor te volgen, kunnen bezoekers de kerk van El Salvador bezoeken, die belangrijk Vlaams houtsnijwerk herbergt, of de kerk van Santo Domingo, waar een belangrijke collectie Vlaamse schilderkunst van de Canarische Eilanden wordt bewaard. Het houtsnijwerk van ‘Santa Ana, de Maagd en het Kind’ in de kerk van San Francisco is ook een goed voorbeeld van de Vlaamse macht op het eiland dankzij de verbouw en commercialisering van suiker.
Er stroomt ook Iers bloed door de aderen van veel inwoners van Santa Cruz de La Palma. Dionisio O'Daly, de Ierse koopman die in 1773 de aanzet gaf tot de eerste democratische verkiezingen in Spanje door middel van volkstelling, is te vinden in de straat die zijn achternaam draagt, maar ook in het atrium en de hoofdtrap met cassettenplafond van het stadhuis van Santa Cruz de La Palma.
Pleinen met veel geschiedenis
Het Plaza de España, door critici beschouwd als het beste renaissancecomplex van de Canarische Eilanden, met een plein, een fontein en het stadhuis ervoor.
Het Plaza de la Alameda en het Placeta del Borrero zijn twee andere voorbeelden van charmante pleinen in de hoofdstad van La Palma, zonder het Plaza de San Francisco te vergeten, met de prachtige gelijknamige kerk en het museum in een hoek.
Santa Cruz de La Palma is een monument op zich, met paleizen, muren, geplaveide straten en moderne kunst in alle kapellen en kerken die geschiedenisliefhebbers zullen verrukken. Niet voor niets is het in zijn geheel uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang, in de categorie historisch-artistiek monument. Er doorheen wandelen is een leuke reis terug in de tijd voor alle leeftijden.